Yüzme Havuzu
21 Kas 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Yüzme Havuzu

 Yüzme havuzları hem eğlence hemde spor faaliyetlerinde kullanılmak üzere dizayn edilmiş özel alanlardır. Kapalı ve açık olmak üzere iki farklı mekânda kurulabilir. Dış mekânlarda kurulanlara açıl havuz; iç mekânlarda olanlara da kapalı havuz denilir. Yüzme havuzu kendi arasında büyüklüklerine göre de çeşitli kategorilere ayrılır. Olimpik, yarı olimpik yâda bireysel küçük havuzlar. Yapılacağı yerin büyüklüğüne göre özenle seçilmiş malzemeler kullanılarak inşaa edilirler.

Yüzme Havuzu Özellikleri

 Yüzme havuzu yapımında kullanılan malzemelerin özenle seçilmiş olması gerekmektedir. Profesyonel firmalar tarafından iklimsel özelliklerine göre her türlü hijyen ve güvenlik testlerinden geçirilerek plan ve projelendirilmelidir. Son yıllarda çeşitli teknolojik donanımlar kullanılarak çok farklı yüzme havuzu çeşitleri yapılmaktadır.

Geniş alanlarda üst kısmında taşma kanalları ile birlikte uygulanan denge depolu havuzlar tasarlanmaktadır. Dar alanlarda havuz yaptırmak isteyenler için skimmerli sistem yani denge deposuna ihtiyaç duyulmayan ve taşma sistemi gereksinimi olmayan çeşit yapılır. Yüzme havuzu ile ilgili yapılacak alanda doğru keşfi yapmak önemlidir. Kapalı alanlardaki havuzlarda da aynı sistemlerin uygulaması yapılır. Dış mekânda farkı içersinde ısıtma sisteminin de bulunmasıdır.

Yüzme Havuzu Çeşitleri

 Günümüzde kulağımıza aşina gelen birçok havuz çeşidi vardır. Açık havuz, kapalı havuz, termal havuz, şok havuzu, aquapark havuzları bunlardan en çok bilinenlerimize. Şok havuz özellikle spor ve su ile tedavi merkezlerinde bulunur. Su derecesi ile vücutta yarattığı etkiden dolayı oluşan şoktan ismini almıştır.

Açık havuz dış mekânlarda, kapalı havuz iç mekânlarda bulunan havuzlardır. Sıcak su tedavi merkezlerinde termal havuzlar kurulur. Aquapark havuzları yüzme ile eğlenceyi birleştiren havuzlardır. Kaydıraklardan kayarak yüzme havuzunun içine atlanır.

Yüzme Havuzu
Yüzme Havuzu

Yüzme Havuzu Bakımları

 Özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde kullanılan yüzme havuzu bakımları periyodik olarak hijyen açısından yapılması gereklidir. Havuzlar insan sağlığı için zararlı birçok bakteri oluşumuna etken alanlardır. Yüzme havuzu bakımları yapılırken klor, pH düşürücü kimyasallar, yosun oluşmasını engelleyici ürünler ve temizlik şekli, sıvı topaklayıcı temizlik malzemeleri kullanılır.

Dezenfektenin düzgün yapılmadığı durumlarda kulak rahatsızlıkları, göz, mantar ve deri rahatsızlıkların oluşması engellenemez. İnsan sağlığı için günlük, haftalık, aylık yâda yılda iki kere belirlenen talimatlara uygun şekilde havuz bakımlarının yapılması gerekli ve önemlidir.

Havuz yapımı için teklif almak, havuz bakımı ve tadilatı gibi konularda bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.