Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?
26 Haz 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Havuzlar günlük, aylık ve yıllık olarak düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Havuzun yüzme havuzu ya da süs havuzu olması bu durumu değiştirmez çünkü havuz bakımı havuzlar için fiziksel ihtiyaçtır. Bakım süreci havuzun kullanım sıklığına göre değişiklik gösterir. Havuzlar düzenli olarak ve zamanın da temizlenmemesi durumunda havuzlar için geri dönüşü olmayan hasarların oluşması kaçınılmazdır. Ayrıca temizlenmeyen havuzlar birçok bakteri ve mikroba davetiye çıkaracağından insan sağlığı için de olumsuz etkiler yaratır.

Havuzlar yüzme ve süs mekân havuzları olarak ikiye ayrılır. Havuz bakımında süs havuzları kişisel olarak temizlenebilir ancak yüzme havuzları düzenli olarak temizlenip dezenfekte edilmelidir. Havuz bakımı iki ana uygulamaya dayanır. Bir havuzun temiz ve berrak olabilmesi için öncelikle kimyasal dengesinin sağlanmış olması gerekir. İkincisi ise havuzda bulunan partiküller ve toz parçacıklarının havuzdan uzaklaştırılması sağlanmalıdır.

1-İlaçlama ve Havuz Kimyasalının Uygulanması

Öncelikle havuz suyu tahlil ettirilmelidir. Böylece havuzda hangi kimyasalın kullanılacağı tespit edilebilir. Hangi kimyasalın hangi ölçülerde kullanılacağını belirleyen havuz kiti testlerinden yararlanabilirsiniz. Havuzdan su örneği alırken havuz kenarından 15 cm uzağından ve 30 cm derine batırılan kabın içine biriken su sayesinde ph ve klor değerleri görülebilir. Havuz için ideal ph değeri 7,2-7,6 arasındaki değerlerdir. Havuz için ideal klor değeri 1,0-2,5 arasında bulunan değerlerdir.

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?
Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Uygun ph değerlerini sağlamak için havuza günlük olarak 100 m3 suya 100 gram olarak atılabilir. Kloru değerlerini sağlamak için ise 100 m3 suya 200 gram klor serpilir ya da tablet olarak atılabilir. Ancak bu uygulamada göz ardı edilmemesi gereken nokta uygulamanın havuzun kullanıma açılmadan 3 saat önce yapılması ya da havuz kapandıktan sonra uygulanması olacaktır. Etkisinin 24 saat sürdüğü de unutulmamalıdır.

2- Filtrasyon Uygulaması

Havuzlarda pompa filtre sistemleri bulunur. Bu sistemlerinde periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Filtreler periyodik olarak temizlenmeli ve zaman zaman yenilenmelidir. Filtrasyon pompası temizlenip kum filtrelerinin ve tesisatın kontrolü sağlanır. Havuz suyu katı pisliklerden temizlenir ve denge tankı temizlenip sistem çalıştırılmalıdır.

Havuzun bakımı düzenli olarak yapılsa bile bu işlemler bile zaman zaman yeterli ve etkili olmayabilir. Yosunlaşmanın ve kireçlenmenin de önlenmesi gerekir. Bunun için de havuz tamamen boşaltılarak havuzun zeminleri ve yan duvarları özel kimyasallar ve özel havuz fırçaları ile fırçalanarak temizlenmelidir.

Havuz bakımı işlemi, havuz sahibine zor gelebilir. Bu nedenle de havuz bakımını konusunda uzman ve yetki belgeleri olan firmalarla anlaşarak yaptırmak iyi bir seçenek olabilir.