Yapay Gölet Nedir?
10 Eki 2022  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Yapay Gölet Nedir?

Bir gölet her zaman insanlar ve hayvanlar için değerli bir kaynak olmuştur. Bu su kütlesinin en iyi ve en eşsiz özelliklerinden biri, doğal veya yapay, faydalarının aynı kalmasıdır. Havuzlar herkes için yiyecek, huzur ve eğlence sağlayabilir.

Tüketim veya eğlence için belirli balık türlerini yetiştirmek ve yetiştirmek için yapay göletler oluşturulabilir. Bu tür havuzların düzenli bakıma ihtiyacı vardır ve düzgün çalışır durumda tutulmaları gerekir. Ayrıca göletler, insanların rahatlaması ve doğa ile bağlantı kurması için bir yol olarak da hizmet edebilir. Yapay göletler, herhangi bir büyük mülke harika bir ektir. Sadece estetik açıdan hoş bir odak noktası eklemekle kalmaz, aynı zamanda zihinsel olarak da yardımcı olabilirler. Bu tür yapay havuzlar minimum çaba gerektirir ve mülkünüzün genel görünümünü tamamen değiştirebilir.

Yapay Göletler
Yapay Göletler

Yapay Gölet Türleri

Balık Yapay Göletleri (Koi ve Japon Balığı Havuzları)

Balık göletleri, her türlü balığa ev sahipliği yapacak şekilde oluşturulabildiği için en çok tercih edilen yapay göletler arasındadır. Farklı balık türlerinin farklı ihtiyaçları olduğundan, bir balık havuzunun bakımı, pH seviyelerinin, besin seviyelerinin, çözünmüş oksijen içeriğinin, sıcaklığın ve su sertliğinin birkaçını izlemek de dahil olmak üzere oldukça fazla iş ve bakım gerektirir.

Balıklar için sağlıklı bir ortam sağlamak ve her şeyi düzgün çalışır durumda tutmak için ekipman da kurulmalı ve ardından düzenli olarak temizlenmelidir. Balık çok miktarda atık üretebilir, bu nedenle dayanıklı bir filtre ve ayrıca balık ve bitki atıklarının manuel olarak çıkarılması gerekecektir. Suyun havalandırılmasına yardımcı olmak için bir pompaya da ihtiyaç duyulacaktır. Bitkileri göletinize dâhil ederseniz, ki bu balıklarınız için oksijen, gölge ve barınak sağlaması önerilir, ayrıca değerli tozlayıcıları ve muhtemelen diğer vahşi yaşamı da yapay göletinize çekersiniz.

Yaban Hayatı Yapay Göletleri

Yaban hayatı havuzu bakımı hakkındaki makalemizde ele alındığı gibi, dünya çapındaki havuzlar insan faaliyetleri nedeniyle ortalama %50 oranında yok olmuştur. Bu nedenle, insan yapımı vahşi yaşam havuzları, yaban hayatı için paha biçilmez ve çoğu zaman hayat kurtaran kaynaklar haline geldi. Birçok su kuşu türü, göç sırasında mola noktaları için onları seçer. Semenderler ve kurbağalar, yavruları yumurtlamak ve büyütmek için onlara ihtiyaç duyar ve ötücü kuşlar, geyikler ve tavşanlar gibi diğer vahşi hayvanlar da kuru, sıcak havalarda hızlı bir içecek için onlara bağımlıdır. Yap-ban hayatı yapa göletleri lezzetli ve besin açısından zengin bitki örtüsü üzerinde yiyecek aramak için mükemmel bir yerdir.

Yaban hayatı göletleri, genellikle hem bitki hem de hayvan olmak üzere çok çeşitli türlerin desteklenmesine yardımcı olmaya yönelik olduklarından, balık havuzlarından daha büyük olma eğilimindedir. Bu havuzlar, tipik olarak yapay olsa da, balık yapay göletleri kadar fazla bakım gerektirmez ve bu nedenle filtreler, pompalar veya vakumlar gibi ekipmana ihtiyaç duymaz. Aslında, besin ve pH seviyeleri kontrol altında tutulduğu sürece, bu yapay göletlerin çok fazla bir şeye ihtiyacı yoktur. En iyisi şeyleri olabildiğince rahatsız etmemek, böylece doğa kendi işini yapabilir ve bu göletin gerçekten yaban hayatı için bir sığınak olmasına izin verir.

Yapay Göletler
Yapay Göletler

Mini Yapay Göletler

Mini yapay göletler oldukça küçüktür ve bir kâse, önceden şekillendirilmiş plastik, tencere veya ikiye kesilmiş bir fıçı gibi basit bir şeyden yapılabilir. Küçük boyutları nedeniyle portatif olabilirler ve iç mekânlarda, küçük bahçelerde, teraslarda veya gerçekten her yerde kullanıma uygundurlar. Bu özellikle havuz estetiği istiyorsanız, ancak apartman gibi bir yerde yaşıyorsanız daha kullanışlıdır.

Ayrıca, bir su özelliği istiyorsanız önemli bir şeyle ilgilenmek için deneyim, kaynak ve hatta motivasyondan yoksunsanız mini yapay göletler mükemmel bir seçimdir. Bunlar, küçük bir çorba kâsesinden büyük bir metrekarelik seramik vazoya kadar değişebilir. Mini göletler bitki örtüsü açısından sınırlıdır, ancak çapı yaklaşık 50 santimetre veya daha büyük olan herhangi bir şey gerçekten minyatür ekosistemler haline gelebilir.

Nilüfer, boynuz otu, taro gibi bitkiler bu minyatür ekosistemlere çok uygundur ve suyu güzel bir şekilde tamamlayabilirler. Zaman zaman bitkileri budamanız gerekebilir. Yüzeyin yaklaşık %75’inden fazlası kaplanmamalıdır, aksi takdirde su yeterince ışık alamaz ve yosun sorunu ortaya çıkmaya başlayabilir. Eğer mini  gölet dışarıdaysa ve kışları soğuk olan bir bölgede yaşıyorsanız, içeriye taşınması gerekecektir.

Yapay gölet yaptırmayı düşünüyorsanız Avrasya Havuz ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.