Havuz Bakımı Nasıl Yapılır ?
03 Eki 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır ?

 

Öncelikle bu yazımda sizlere hangi konulardan bahsedeceğimi söylemek isterim. Havuz bakımı nasıl yapılır ve doğru yöntemleri nelerdir?. Havuz bakımı havuz sahipleri ve bakıcıları için çok önemli bir unsurdur.

Bir havuzu berrak, temiz ve sağlıklı bir şekilde tutmak için dikkat edeceğimiz iki alan vardır. Kimyasal dengesini ilk olarak sağlamamız ve ikinci olarakta havuza giren toz, kir, yapışkan ve istenmeyen zararlı maddelerden arıtmamız gerekmektedir. Havuzun temizliği için kimyasal maddeleri rastgele bir şekilde havuzumuza katamayız. Havuzun kimyasal denge tahlillerini sık sık yapılması gerekmektedir. Bu sonuçlara istinaden ilaçlama yapılmalıdır. İstisna durumlarda örneğin yağmurlu ve fırtınalı havalarda kimyasal madde eklememiz gerekmektedir.

Filtrasyon bakımımızda yüzme havuzumuzda ki katı pislikleri ve yabancı maddeleri filtreleme/pompa sistemi ile dışarıya atmaktır. Önemli bir unsur ise bu filtre/pompayı her kullandığımızda temizlememizdir. Filtrasyonun önemi hem katı pislikleri tutmak hem de suyu sirkulasyonlu hale getirip karışmasıdır.

Havuzlarda en sık yaşanan olay ise yosun üremesidir. Klor seviyesi normal bakım programlarında düştüğünü gözlemlediğimiz anda yosunlar üremeye başlar. Yosunların üremesine engel olmak belli çeşitler vardır. Bunlar yosun öldürücü, mineraller ve yosun önleyici olarak üçe ayrılırlar. İlk olarak yosun önleyiciler haftalık olarak havuza katılır ve yosunların üremesini engellememizde kolaylık sağlarlar. Havuzda tabii ki klor bulunmadığı sürece yosunların engellenmesinde pekte bir fayda etmez bu kimyasallar. Yosun öldürücüler havuzda yosun tuttuktan sonra yosunları öldürme amacıyla kullanılan kimyasallardır. Klorun katkılarıyla işlevli hale gelirler ve tek başlarına yosunların üremesini engellerler. Mineraller ise henüz ülkemizde fazla rağbet görmemiş fakat yurt dışında baya rağbet gören ürünlerdir. Uygulandığı zaman, havuzda oluşan yosunları kısa sürede çözüp tamamen tekrar üremesini engellemektedir.

Kullanımı kolay olan kum filtrelerimizin başta gelen sorunu, 20-40 mikronun (0.02mm-0.04mm) altındaki partikülleri tutamamasıdır. Bu nedenle havuzun berraklığı bozulup, bulanıklığa sebep olabilir. Ufacık partikülleri havuzdan arıtmak için genelde çöktürücüler ve topaklayıcılar önerilmektedir. Bunların sayesinde, havuzun dibine çöken ve bulanıklığa sebeb olan maddeler tarafından filtrelere hapsedilir.

Hangi klor çeşitlerini kullanmalıyız. Piyasada bulunan dört ana klor çeşiti vardır:

  • sodyum hipoklorit – %12-%15 stabilizatörsüz sıvı klor
  • kalsiyum hipoklorit – %65-%70 stabilizatörsüz toz klor
  • sodyum dikloro-isosiyanürik asit – %56 stabilizatörlü toz klor
  • trikloro-isosiyanürik asit – %89 stabilizatörlü toz/tablet klor