Havuz bakımı
23 Nis 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz bakımı

Günümüzde havuzlar birçok yaşam alanında kullanılmaya başlanmıştır. Oteller, spor salonları, toplu konutlar, villalar, yazlıklar, görsel veya keyif amaçlı havuzlarla donatılmaktadır. Estetik amaçlarla veya aktivite için yapılan bu havuzların, elbette ki işletilmesinde önemli noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi havuz bakımıdır. Birçoğumuz havuzların suyunun kirlendiğinde değiştirildiğini düşünebilir bu çok normaldir fakat durum sanıldığı gibi değildir. Çünkü bu durum, hem gereksiz tonlarca suyun ziyan edilmesine sebep olur, hem de mali açıdan büyük bir yük getirir. Bu yüzden çeşitli mekanik donatılarla yapılan bu havuzların kurulumunda, gerekli olan tüm sistemler, havuzun bakımında da etkili olmaktadır. Bundan dolayı, havuzun yapımında kullanılan malzemeler ve işçilikler çok önemlidir. Unutmayalım ki, doğru teknoloji kullanılarak yapılan havuzlar, uzun vadede işletilmesinde de, kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlamaktadır

Havuz bakımı nasıl yapılır?


Düzenli yapılmayan bir havuz bakımı, sağlığımız için büyük tehditler oluşturabilir. Biliyoruz ki su hayattır ve bu bütün canlılar için böyledir. Bu durumda iyi dezenfekte edilmeyen bir havuz suyu, içerisinde bir çok mikro organizma barındırabilir. Bu bakımdan havuz bakımı çok önemlidir. Havuz bakımında dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır ve belli aşamalardan oluşmaktadır. Günlük bakım, haftalık bakım, aylık ve sezonluk bakım olarak havuzlarımıza çeşitli müdahaleler yapılmaktadır. Sağlığımız için bu kadar önemli bir konuda mutlaka sertifikalı ve işinin ehli havuz bakım operatörlerinden destek alınmalıdır.

Günlük ve haftalık havuz bakımı

Havuz bakımı kendiniz yapmak istiyorsanız bile, öncesinde havuzunuzu yapan firmadan veya bakım yapan firmalardan destek ve eğitim almalısınız. Basit birkaç uygulamadan sonra günlük rutin bakımlarınızı kendiniz yapabilirsiniz.

Öncelikle havuz bakımı, havuz makine dairesinden başlar. Motor ön sepet temizliği, ters yıkama, denge tankı varsa su seviyesini kontrol etmek gibi. Bu parametreler hergün kontrol edilmelidir. Günlük olarak ph ve klor düzeyi kontrol edilip, gerekli kimyasallarla müdahale yapılmalıdır. Havuzunuzun içerisindeki partiküllerin ve çevreden gelen pisliklerin temizlenmesi için haftada 1 veya 2 kez havuz süpürgesi ile dip temizliği yapılmalıdır. Haftada 1 muhakkak havuz taban ve duvarları havuz yosun fırçası ile fırçalanmalıdır. Havuzların yaz aylarında güneş aldığı müddetçe kesinlikle motorları durdurulmamalıdır.

Kullanıcı olarak günlük ve haftalık havuz bakımında yapmanız gerekenler;

  • Ph ve klor seviyeleri kontrolü
  • Havuz dip temizliği
  • Haftada bir havuz fırçalanması
  • Havuz motorunun ön sepet temizliği
  • Eksilen suyun tamamlanması
  • Her süpürgeden sonra yapılması gereken ters yıkama
  • Haftada bir süpürge yapılmasa da ters yıkama yapılması Havuz Bakımı

Aylık veya sezonluk havuz Bakımı

Havuz bakımınızı kendiniz yapsanız dahi, aylık veya sezon açılış kapanışlarında, havuz firmalarından destek ve hizmet almanız gereken durumlar vardır.

  • Mekanik aksamların kontrolü
  • Elektronik ekipmanların kontrolleri
  • Havuz filtresinin içinde yer alan kuvars kumun kontrolü
  • Gerekirse havuz suyu laboratuvar analizi

Bu kontrollerin aylık yapılması sizin sağlığınız açısından büyük önem taşır. Burada önemli olan, motor mekanik ve elektrik kontrollerin yanı sıra, gerekli laboratuvar analizidir. Havuz temiz görünse bile, basit test kitleriyle ölçülemeyen parametreleri, analiz sayesinde öğrenmiş olursunuz. Buna bağlı bir müdahale gerekirse, firma tarafından teknik destek almalısınız. Bunlar havuz şoklaması, kısmi su değiştirme gibi durumlar olabilir.

Özellikle sezon açılış ve kapanışlarında gerekli kontrolleri yaptırıp, sonrasında havuz kullanımına geçmelisiniz.

Henüz havuz ile ilgili konulara yeni merak duyupr iseniz, havuz bakımı makalemizi inceleyebilirsiniz.