Havuz İnşaatı Yapımı
02 Tem 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz İnşaatı Yapımı

Isınan havalar ve yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte evlerine, bahçelerine havuz yaptırmak insan sayısı artmaktadır. Havuz yapımı ev bahçesine olabileceği gibi oteller içinde hazırlanmaktadır. Havuz inşaatı; yapılması istenen bölgeye, kişisel tercihlere ve zevklere göre farklılık gösterebilmektedir.

Havuz inşaatı yapılmasını isteyen insanlar veya kurumlar havuzları çeşitli amaçlarla kullanmak isteyebilirler. Süs havuzu, yüzme havuzu, olimpik havuz, oyun havuzu gibi birçok çeşidi bulunan havuzlar tamamen tercihlere göre inşa edilebilmektedir.

Havuz İnşaatı Nasıl Yapılır?

Havuzlar hem görsel hem kullanım açısından insanların oldukça tercih ettiği bir yapıdır. Süs havuzları çeşitli eklemelerle görselliğe hitap ederken yüzme havuzları sıcak havalarda serinlemek ve spor yapabilmek amacıyla oldukça tercih edilmektedir. Bu sebeple havuz inşaatı nasıl yapılır sorusu insanların merak ettiği konular arasındadır.

Havuz yapımı, oldukça emek ve ustalık gerektiren bir işlemdir bu sebeple iyi ustalarla çalışmak gerekir. Havuz inşaatına başlamadan önce havuzun hangi amaçla kullanılacağı belirlenmeli ve bu doğrultuda havuzun derinliğine, genişliğine ve şekline karar verilmelidir. Ardından havuzun yapılacağı bölgenin uygunluğu denetlenmeli ve ölçümü yapılmalıdır.

Havuz İnşaatı Yapımı
Havuz İnşaatı Yapımı

Gerekli ölçümler yapıldıktan sonra havuz inşaatının yapımına başlanabilir. Havuz inşaatı yapımında ilk aşama havuzun yapılacağı alanın ve havuz tesisatının olduğu bölgenin hafriyat işlemlerinin yapılması olacaktır. Ardından havuz zemini düzenlenip hazırlanıyor ve demir yerleştirme ve beton dökümüne hazır hale getiriliyor.

Betonlama işlemine hazır hale getirilen havuz zemininde demir döşeme ve beton dökülme aşamasına geçilir, aynı zamanda havuzun tesisat işlemlerine de başlanır. Dış kalıp işlemi tamamlanan havuz inşaatının kalıpları çıkarılır ve iç kalıp işlemlerine geçilir. Bu aşamalarda işçilik oldukça önemlidir, döşenen tesisata zarar gelmemesi için titizlikle çalışmalıdır.

Betonlama işlemlerinin ardından havuz içerisinde su sızıntısını önlemek amacıyla havuz içerisinde dengeleme ve izolasyon işlemleri yapılır. İzolasyon işlemi tamamlanan havuz inşaatı yapımındaki bir sonraki aşama sıva ve şap işlemidir. Bu işlem ile beton yüzeydeki hata ve pürüzleri en aza indirgeyerek havuz inşaatını kaplama aşamasına hazır hale getirmektir.

Sıva ve şap işlemi tamamlanan havuz inşaatında son aşama kaplama işlemidir. Burada istenilen kaplama şekli ve malzemesi tercih edilebilir. Havuzun yapısına göre kullanılan kaplama ile havuz içinde ve çevresinde boşluk kalmayacak şekilde işlem gerçekleştirilir.

Havuz inşaatı yapımının son aşaması olan kaplama işlemi de gerçekleştikten sonra havuz kullanıma hazır şekilde teslim edilir. Böylece insanları diledikleri şekilde kullanabilecekleri havuzun güvenle uzun bir süre keyfini çıkarabilir.