Havuz Yapımı
17 Nis 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Yapımı

Havuz yapımı, işinde uzman firmalar tarafından doğru ekipman ve teknolojiyle ele alındığında eşsiz mimari güzellikler meydana getirir. Burada önemli olan hayalinizdeki tasarımın doğru kişilerle buluşmasıdır. Günümüzde kullanım alanları oldukça artan havuzların yapımında birçok önemli noktalar vardır. Her biri belli bir konsept içindedir ve bir zincir gibi birbirine bağlıdır. Havuz yapımında ihtiyaca yönelik hizmeti alabilmeniz için, kesinlikle profesyonel bir firmayla çalışmanız geçmeniz gerekir.

İşinizi şansa bırakmayın!

Havuz yapımında sırasıyla önce yapılacak olan yerin keşfi yapılır. Bu bakımdan havuz yapımında kararınız kesin ise muhakkak çalışmak istediğiniz havuz firmasından, yerinde keşif talebinde bulunun. Keşif yapılırken bütün isteklerinizi ve tasarımdaki hayallerinizi bu firmaya muhakkak belirtin.

Bu keşif sırasında zemin ile ilgili gözlemler de yapılmalıdır. Yapılacak yerin coğrafi konumu, iklim koşulları ve toprak yapısı havuz yapımına uzun vadede önemli etkiler göstermektedir. Bütün yapılarda olduğu gibi havuzlarda da ileriye dönük risk faktörlerini gözetmek gerekir. Bütün bu aşamaları göz ardı etmeden, aklınıza takılan bütün soruları sorun.

Havuz yapımında beton hazırlığının önemi!

Keşif yapıldıktan sonra gerekli kazı ve hafriyat çalışmaları yapılır ve istenilen havuz şekline göre kalıp işlemlerine başlanır. Kalıp imalatı havuz yapımında temel taşlardan biridir. İyi işçilikle yapılan kalıp imalatı size sonraki aşamalarda büyük kolaylık sağlayacaktır. Havuz tabanına kalıp ve demir işleminden önce toprakla beton ilişkisini kesmek adına mıcır dökülüp gerekli direnaj işleminin sağlanması gerekir. Eğer mümkünse havuz temelinden önce grobeton dökülmeli ve havuz temeli bu betonun üstüne yapılmalıdır. Havuz temeli kalıp imalatı yapıldıktan sonra havuz tabanının demirleri döşenir ve beton atılmadan önce gerekli olan mekanik imalatlar yapılır. Daha sonra en az C30 sınıfı hazır beton dökülür. Sonrasında havuz yan perde kalıpları yapılır, bununla birlikte gerekli olan teknik odalarda yapılır ve yine beton öncesi alt yapı imalatlar yapılır ve beton dökülür. Böylelikle aslında bir havuzun kaba inşaat kısmını tamamlamış oluruz

Beton içinde kalan mekanik imalatlar kesinlikle test edilmeli!

Havuz yapımı için en önemli aşamalardan biri olan havuz taban tesisatı, havuz sirkülasyonunun ana damarıdır. Bu borular sayesinde havuzlarınız düzgün bir şekilde arıtılır. Böylesine bir durumda, bu boruların sızdırmazlığını kontrol etmek için, beton dökülmeden önce basınç testine sokmak kaçınılmazdır ve kesinlikle riske girilmemelidir. Havuz tesisatlarında kullanılan temiz su boruları yapıları itibariyle gevrektir ve taşıma esnasında çatlamış olabilir. Minik çatlaklar gözle görülmeyebilir ama basınçtayken su kaçırabilir. Bu durumda beton atılmış olursa telafisi zor ve maliyetli durumlar söz konusu olabilir.

Havuzların Olmazsa Olmazı İZOLASYON!

Havuz yapımı esnasında en önemli ve hassas noktalar tam da burada devreye girer. Kabası bitmiş havuzun, gerekli sıva şap işlemleri ile düzgün gönye ve meyil elde edilir.

Sonrasında havuzun izolasyon işlemlerine başlanır.

İşte havuzları havuz yapan en önemli aşama. Yalıtım, yani izolasyon; havuz sızdırmazlığını sağlayacak olan genel itibari ile elastikiyeti yüksek, su geçirimsiz çimento esaslı veya poliüretan esaslı çift bileşenli yapı kimyasalıdır. Beton sınıfı, kalıp işçiliğinin kalitesi, zemin sağlamlığı ne kadar üst düzeyde olursa olsun. yalıtımsız havuz düşünülemez. Havuz yapımının bel kemiği olan izolasyon, gerek işçilik, gerekse de kullanılacak malzeme kalitesinden kesinlikle ödün verilmeyecek bir aşamadır. Tabi bu aşamaya kadar yapılan bütün imalatların kalitesi, iyi bir yalıtımın olmasına büyük katkı sağlar. Profesyonel işçilik ve 1. Sınıf malzeme, yalıtım konusunda önemli faktörlerdendir.

Bu bağlamda uygun şekilde yapılan yalıtım, kaplamaya geçilmeden önce, havuz suyla doldurulup birkaç gün test edilmelidir. Her hangi bir kaçak tespit edilirse, müdahale edilip gerekirse ikinci bir dolum testi uygulanmalıdır.

Test sonrasında artık kaplama işlemi için gerekli hazırlıklar yapılır.

Havuzumda Hangi Kaplamayı Kullanmalıyım?

Havuz yapımında genellikle kullanıcının seçimine bırakılan kaplama aşaması, havuzun artık son aşamalarındandır. Kullanıcı istediği kaplamayı seçmekte özgür bırakılmalıdır. Tabi burada havuz formuna uygun kaplama tercihleri göz ardı edilmemelidir. Havuz dairesel ve doğrusal formlarda olabilir. Bu formları en iyi şekilde yansıtan kaplama modelleri tercih edilmelidir. Genelde cam mozaik kaplamalar havuzlarda çok şık görüntü oluşturmaktadır. Günümüzde çok daha yaygınlaşan kaplamalar dilediğiniz renklerde ve formlarda tasarlanmaktadır.

Burada önem arz eden kaplamadan çok, nasıl uygulandığıdır. Havuz seramik kaplaması, banyo ve mutfak kaplamakla eş değer değildir. Taşma kotları, meyilv.s.dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu bakımdan bu tarz işleri işinin ehli ustalara, yani işi havuz seramik kaplaması olan uzmanlara bırakmak gerekir.

Son aşama: Havuz Makine Dairesi!

Havuz yapımında ve işletilmesinin devamındaki ana unsur sürekliliktir. Bir havuzu yaptığınız zaman iyi bir mekanik arıtma sistemiyle, hem ileriye dönük işletme maliyetlerini düşürürsünüz, hem de sağlınızı tehlikeye atmamış olursunuz.

Havuz yapımında iyi bir filtreleme sistemi ve dezenfeksiyon sisteminin kurulması gerekir. Havuz imalatında makine dairesi yapımında, seçilecek olan pompa gücü, filtreleme alanı ve boru çapları havuzunuz için büyük önem taşır. Burada esas olan filtrasyon süresidir. Yani havuz suyunun tamamının filtre grubundan geçiş süresidir. Yapılan havuzun türüne göre süreler söz konusudur. Bir villa havuzu olarak ele alırsak; 5-6 saat olarak ele alınmalıdır. Bu sürelere göre havuz hacmini de hesaba katarak, gerekli görülen pompa gücü ve filtre çapları hesaplanabilmektedir.

Bütün bunlar dikkate alınarak yapılan havuzlarınız da uzun vadede yaşanması muhtemel problemleri minimuma düşürürsünüz. Ayrıca havuz yapım maliyetini etkileyen unsurlar olsa da,  uzun yıllar kullanımınızı düşünülerek değerlendirilmelidir.

Bir havuz yaptırdı iseniz, artık havuz bakımı ile ilgili bilgileri incelemelisiniz.