Havuz Yapımı Nasıl Olmalıdır?
26 Eki 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Yapımı Nasıl Olmalıdır?

Havuz Yapımı Nasıl Olmalıdır?
Havuz Yapımı Nasıl Olmalıdır?

 

Sıcak yaz aylarında insanların serinlemek için ilk tercihi olan havuz aktiviteleri, günümüzde oldukça popülerleşmiştir. Bununla birlikte birçok kişi bireysel havuz yapımını tercih etmeye başlamıştır. Özellikle çocuklu ailelerin çok tercih ettiği havuzlar, kişisel zevklere göre spor amaçlı ve görsel amaçlı da kullanılabilmektedir. Havuzlar, kullanım amaçlarına göre çocuk havuzu, mimari havuz, aile havuzu, yüzme havuzu gibi çeşitlere ayrılmaktadır.

Havuz Yapım Süreci

Havuz yapımında belirlenmesi gereken ilk şey havuzun hangi amaçla kullanılacağıdır. Havuzun hangi amaçla yapılacağına karar verildikten sonra havuzun hangi alana yapılacağı belirlenmelidir. Belirlenen alanın toprak yapısı, eğimi gibi özellikleri göz önünde bulundurularak havuzun derinliğe ve genişliğine karar verilir. Havuzun derinliğine ve genişliğine karar verildikten sonra kazı çalışmaları yapılmaktadır.

Kazı çalışmalarının ardından havuzun inşasına geçilir. Havuz yapımının inşa aşamasında en önemli şey kullanılan malzemenin kalitesidir. Havuzun uzun ömürlü olması ve sorun çıkarmaması için kullanılan malzemeler kaliteli olmalıdır. Kazı yapılan alana öncelikle beton dökülür. Beton döküldükten sonra havuzun elektrik ve mekanik tesisatının yapımına geçilir. Tesisatın tamamlanmasının ardından yan yüzeylerin ve yan perdenin yapımına başlanır.

Betonun kurumasının ardından kaba inşaat kalıpları çıkarılır ve izolasyon çalışmaları yapılmaya başlanır. Havuz yapımında izolasyon oldukça önemlidir. Eğer havuzun izolasyon işlemleri iyi bir şekilde yapılmamışsa zaman içinde su sızıntısı yapabilmekte ve havuzun kırılıp yeniden inşa edilmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden izolasyon profesyonel kişiler tarafından dikkatli şekilde yapılmalıdır.

Havuzun izolasyonunun iyi bir şekilde yapılmasının ardından havuzun kaplanmasına geçilir. Havuz yapımında daha çok liner kaplama tercih edilse de havuz sahibinin zevkine göre cam, mozaik ya da porselen kaplama da yapılabilmektedir. Yine renk tercihleri havuz sahibinin tercihlerine bırakılsa da havuz yapımında genellikle mavi ve tonları kullanılmaktadır.

Havuzun kaplama işleminin bitmesinin ardından havuz tesisatının yapımına geçilmektedir. Bu aşamada havuz suyunun sirkülasyonunu sağlayacak su pompası takılmaktadır. Ardından suyun temizliğinin sağlanması için filtrelerin montajı yapılmaktadır. Havuz yapımının bu aşamasında amaç, suyun yosun tutmasını engellenmek ve hijyenik bir havuz oluşturmaktır.

Havuz yapımının son aşamaları olan su pompalama ve filtreleme tesisatlarının tamamlanmasının ardından havuz kullanıma hazır hala gelmektedir. Havuza doldurulacak suyun hijyen açısından onaylanmış şebeke suyu olması sağlık açısından önemlidir. Eğer kuyu suyu kullanılacaksa kimyasal ve biyolojik analiz yapıldıktan sonra doldurma işlemi gerçekleştirilmelidir. Kullanılmaya başlandıktan sonra havuzların dönemsel bakımlarının yapılması, havuz ömrünün uzaması açısından oldukça önemlidir.