Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?
28 Eki 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

İnsanlar sıcak havalarda serinlemek ve eğlenmek için havuzları tercih etmektedir. Bu yüzden sağlıklı bir havuza girmek çok önemlidir. Açılan sezonların başında havuzlar doldurulmadan gerekli malzemeler ile havuzun tabanı ve kenarları bir fırça yardımıyla temizlenmeli filtrelerde oluşan kireç, yosun, yağ birikintileri temizlenmelidir. Bu büyük temizliğin ardından ise temizliğinden emin olmak ve yosun oluşumunu önlemek için yosun önleyici kimyasallar sürülerek bir saat bekletilmektedir. Ardından temizlenen havuz su ile doldurularak uygun pH seviyesine getirilir ve bir gün boyunca bekletilir. Suyun pH ayarını yaptıktan sonra ölçme kiti ile suyun pH dengesini sağlamak gereklidir. Havuz bakımı ve temizliği sırasında kullanılan kimyasallara da dikkat edilmelidir.

Sezon Başı Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Sezonun başlaması ile birlikte detaylı bir temizlik yapıldıktan sonra havuz derzlerinin yapılması gerekmektedir. Aşırı yıpranan havuz derzlerinin değiştirilmesi ve oluşabilecek yosunların önüne geçilmelidir. Havuz içi aydınlatmaların kontrolleri yapılmalı ve arızalı olan ışıklandırmalar değiştirilmelidir. Sıva Itı adı verilen havuz lambalarının içine su girmişse eğer lambaların gövdeleri komple değiştirilmelidir. Havuz kenarı savak ızgaralarının kontrolleri yapılmalı ve tehlike arz edecek kanallar değiştirilmelidir. Havuz kum filtresi bakımları sezon başlarında kumların kontrolleri yapılmalı ve filtrelerde bir arıza var ise değiştirilmelidir. Havuz filtre kumlarında taşlaşmalar yok ise eksik olan kumlar tamamlanmalı ve filtre temizleyiciler ile temizlikleri yapılmalıdır. Bu temizliklerin ardından doldurulan havuzun pH seviyelerine bakılmalıdır. Kullanılan havuzun gün sonunda ise havuz bakımı ve temizliği yapılmalıdır.

Havuz Bakımı Nasıl Olmalıdır
Havuz Bakımı Nasıl Olmalıdır

Havuzların Günlük Temizlikleri Nasıl Yapılır?

Her gün sıklıkla kullanılan havuzların temizlenme işlemleri günlük ve haftalık programlar ile düzenli olarak yapılmaktadır. Havuz sahipleri havuzun temizliklerini rutin olarak sıklıkla yapmalıdır. Aksi takdirde kirli havuz suyu sağlık açısından teşkil etmektedir. Havuz günlük bakım ile kullanılan havuzun tekrardan temizlenmesi ve dışarıdan gelebilecek toz, çimen gibi etkenleri havuzdan uzaklaştırmak için havuz için bulunan özel örtülerden kullanılabilir. Günlük temizlik rutinlerinde havuzun yüzeyine düşen parçalar temizlik kepçeleri ile temizlenir. Skimmer sepetleri temizlenerek, her kullanımdan önce havuzun etrafı temizlenir. Haftalık rutin temizliklerde ise havuz dibindeki ve duvarlarındaki kirlerden, fayansların su çizgisinde oluşan kalsiyum kalıntıları temizlenir. Havuzun pH ve kimyasal değerleri kontrol edilerek kimyasalları ayarlanır. Pompa sepetleri rutin olarak temizlenir. Aylık periyodlarda ise havuz filtreleri temizlenir. Sağlık problemlerine sebep olacak kirli suların değiştirilmesi ve havuz suyunun temizlenmesi için bilgi sahibi değil  isek profesyonel bir yardım almak daha doğru olacaktır.