Beton Havuz Yapımı
30 Kas 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Beton Havuz Yapımı

Beton havuzlar yaşam alanlarında havuz bulundurmak isteyen çoğu kişinin tercih ettiği havuz türüdür. Beton Havuz Yapımı başlamadan önce havuz yapılması planlanan arazinin ölçülmesi ve havuz yapımına elverişli olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Havuzun yapılacağı alandan çıkarılan hafriyatın ölçülere ve projeye uygun olması gerekir. Beton yüzme havuzlarında zeminin düzgün olması amacıyla tüneyan, dolgu ya da blokaj gibi katman malzemeleriyle zeminin sıkıştırma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında demir bağlantılar yapılır. Beton dökümü de gerçekleştikten sonra beton döküme zarar vermeden gerekli olan mekanik ve tesisat bağlantıları tamamlanır.

Beton Havuz Yapımı en önemli ve en dikkat edilmesi gereken etken havuza dışarıdan bir sızıntı ya da yabancı maddelerin karışmamasıdır. Bu sebeple havuzun yalıtımının iyi yapılması gerekmektedir. Havuz içerisinde su ile temas eden her yüzeyin izolasyonunun yapılmış olması gerekmektedir. Beton Havuz Yapımı için en iyi oturtma sağlanması havuz yatağını taş katmanlarla sıkıştırmaktır. Havuzun dış beton kalıpları ve perde kalıpları atılır sonrasında da zemin kalıbı dökülür. Bu aşamada gerekli süreye dikkat edilmelidir. Kalıp dökümü yapıldıktan sonra geçen süre önemlidir. Son olarak sıva ve şap atılarak havuzun kaplama aşamasına geçilir.

Genellikle yüzme ya da dekorasyon amacıyla birçok Beton Havuz Yapımı yaşam alanlarında kullanılır. Kaliteli ve sağlam bir işçilik gerektiren havuz yapımının farklı hazırlık aşamaları vardır.

Beton Havuz Yapımı Aşamaları

Beton Havuz Yapımı
Beton Havuz Yapımı

Genel hatlarıyla Beton Havuz Yapımı 7 aşamada gerçekleşir.

  1. Havuz yapılması planlanan arazinin ölçülme aşaması. Havuzun nereye ve hangi boyutlarda yapılacağı planlanır. Yapılması planlanan arazinin elverişli olup olmadığı önemlidir.
  2. Havuz yapım aşamasında araziden çıkarılacak olan hafriyat değerlendirilir. Hafriyat projesine uygun şekilde hafriyat çıkarılmalıdır.
  3. Düzgün bir zemin elde etmek Beton Havuz Yapımı için çok önemlidir. Bu yüzden farklı dolgu yöntemleri ve katmak malzemeleri kullanılarak zemin sıkıştırma işlemi yapılır.
  4. Bir diğer ve en önemli aşamalardan biri de demir donatılardır. Havuz projesine bağlı olarak zemine demirler döşenir.
  5. Havuzun statik projesine bağlı kalarak demirler arası bağlantılar yapılır.
  6. Demir bağlantılar tamamlandıktan sonra gerekli olan tesisat ve elektrik bağlantıları yapılır.
  7. Son olarak havuzun beton ve perde kalıpları atılarak zemin kalıbı dökülür. Havuzun sıva ve şapının atılmasından önce havuza esneklik sağlayıcı malzeme serpilir ve 1 gün beklenir.

Beton Havuz Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Beton havuz yapımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kullanılan her malzemenin dayanıklılığı ve kalitesidir. Çünkü beton havuzlarda yaşanan en büyük problem su sızdırmalarıdır. Bu nedenle havuza dışarıdan herhangi bir sızıntı ya da yabancı maddenin karışmaması gerekir. Bunun için de havuz yapım aşamasında yalıtıma çok dikkat edilmelidir. Havuz yüzeyinde ve çevresinde su ile temas eden her yerde izolasyonun sağlam bir şekilde yapılması gerekir. Havuz sıvasında mutlaka dere kuru kullanılmasının sebebi de budur. Başka herhangi bir madde havuz sıvasına karıştırılmamalıdır.

Aynı zamanda beton havuzlarda en iyi oturtma sağlayabilmek için zeminin sıkıştırılma işleminin de profesyonel bir şekilde yapılması gerekmektedir. Zemini iyi sıkışmamış bir havuzun sonrasında yaratacağı problemleri önlemek gerekir. Tüm bu noktalara dikkat edildikten sonra yapılmasını istediğiniz havuzunuzun planlanması ve dekorasyonu tamamen size bırakılır.

Havuz çevresi için de su geçirmez kaplama malzemeler kullanmanız önerilir. Bu nedenle havuz yapımını hafife almadan işini bilen profesyonel firmalara bırakmanız gerekmektedir. Yaşam alanınızın kalitesini ve keyfini arttıracak birçok havuz fikri için bizlere ulaşabilir ve gerekli yardımı alabilirsiniz.

Hizmetlerimizi incelemek için sosyal medya hesabımıza göz atabilirsiniz.