Evde Kapalı Havuz Tasarımları
22 Ağu 2022  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Evde Kapalı Havuz Tasarımları

Lüks tasarımları ve yıl boyu kullanım kolaylığı sayesinde kapalı havuzlar, evinde havuz keyfini yaşamak isteyenler için zamanla daha popüler hale gelmeye başlamıştır. Hava koşullarının nasıl olduğuna bakmaksızın yüzmenin tadını çıkarmak isteyenler için mükemmel bir seçenektir.

Evde Kapalı Havuz Planlama Süreci

Kapalı havuzun yapımına başlanmadan önce uygun bir planlama yapılmalıdır. Havuzun tasarımına, projeyi tamamlamak için gereken malzemelere ve hatta havuzun inşa edileceği zemine bağlı olarak, havuz yapımı firmasının hem odanın hem de havuzun güvenliğini sağlamak için lisanslı bir mimar da dâhil olmak üzere uzman bir ekiple çalışılması gereklidir. Zemin koşulları ve drenaj, temellerde ve altyapıda rol oynadığından, bir inşaat ekibinin aksilikler, irtifak hakkı, geçiş hakları, ölçek, orantı ve denge hazırlama becerisi önemlidir.

Tasarım açısından, bir kapalı havuz odası, bir evdeki diğer herhangi bir alan gibi ele alınmalıdır: Evin mimarisi ve kişiliği ile uyum sağlaması gerekir. Yapısal olarak, nem ve diğer ilgili sorunları karşılamak için özel değişiklikler yapılmalıdır. Kapalı havuz inşa etmenin benzersiz konularında bilgili deneyimli bir havuz yapımcısı, durumları sorun haline gelmeden nasıl yöneteceğini bilir. Göz önünde bulunduracakları ilk şeylerden biri, tüm bu su ve sonuçta ortaya çıkan buharlaşmadır.

Kapalı Havuz
Kapalı Havuz

Havalandırma

Kapalı havuz ortamlarının hava kalitesi son yıllarda dikkatlice incelenen bir konu olmuştur. İdeal olarak, nemli havayı taze, daha kuru havayla değiştirerek veya bir nem alma sistemi kurarak nem seviyesi yüzde 50 ila 60 arasında tutulmalıdır. Herhangi bir nem alma sistemi, buharlaşmayı hızlandırabilecek havuz yüzeyinde havanın zorlanmadığından emin olmak için dikkatlice tasarlanmalıdır.

Ortam havası sıcaklığı suyun sıcaklığına ulaştığında buna çiy noktası denir. Buharlaşmayı azaltmak ve yüzücü konforunu artırmak için, mahfaza içindeki hava sıcaklığını havuz suyu sıcaklığının iki ila dört derece üzerinde tutulmalıdır. Oda ve su sıcaklıkları arasındaki fark arttıkça buharlaşma artar. Buharlaşmayı yüzde 50 oranında azaltabilen otomatik havuz örtüsü kullanılarak buharlaşma ve nem önemli ölçüde azaltılabilir. Uygun drenaj ayrıca buharlaşmaya ve yüksek nem seviyelerine katkıda bulunan su birikintisini önlediği için önemlidir.

Yapısal Destek

Herhangi bir nemli iç mekan ortamında olduğu gibi, nemin küf oluşumunu teşvik edebileceği ve rutubet hasarına neden olabileceği yapısal çerçeve elemanlarına ulaşmasını önlemek için duvarların arkasında plastik buhar bariyerlerine ihtiyaç vardır.

Klorla dezenfekte edilen herhangi bir havuz kokulu kloraminler yayacaktır, ancak koku kapalı havuzlarda çok daha belirgin olabilir. Havalandırma sistemleri bu tür kokuları azaltma yeteneğine sahip olsa da, ek çözümler de vardır. Biri, ozonatör veya mineral arıtıcı gibi bir ek kullanmaktır. Bu, kloramin üretimini azaltmaya ve kimyasal kokusunu hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Çatı Pencereli ve Açılır Çatılı Kapalı Havuzlar

Pencereler, çatı pencereleri ve sürgülü cam kapılar, açık bir his yaratmanın harika bir yoludur, ancak aynı zamanda yaz aylarında aşırı sıcaklığa da yol açabilirler.

Pencerelerin buğulanmasını önlemek için, pencerelerin tüm genişliği boyunca hava akımı sağlanmalıdır. Bazı mimarlar, net bir görüş sağlamak için hem zemine hem de tavana her bölmenin yanına havalandırma delikleri yerleştirmeyi önerir.

Aydınlatma

Çok sayıda çatı penceresi, pencere ve sürgülü kapı kullanmak, doğal ışığın alanı doldurmasına izin verir, ancak güneş battığında gece keyfi ve güvenlik için yeterli aydınlatmaya ihtiyacınız olur. Su altı aydınlatması ve duvar aplikleri kombinasyonu tipik olarak yeterli ve çekici aydınlatma sağlar.

Tavan ışıklarından kaçının, çünkü ampullerin değiştirilmesi gerektiğinde erişilmesi çok zordur. Tavana yakın aydınlatma istiyorsanız, kolayca erişilebilen uzaktan aydınlatıcılar kullanan fiber optik kablo armatürlerini düşünebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, bir kapalı havuz, dışarıda nasıl bir hava olursa olsun, havuz ortamınızla ilgili her şeyi kontrol etmenizi sağlar. Bu nedenle, yeni bir havuz yaptırmak istiyorsanız, evin iç kısmını da değerlendirmeleriniz içine alabilirsiniz. Eğer “Açık havada bir havuz yaptırayım daha sonra belki onu kapalı havuza çevirebilirim” diye aklınızdan geçiriyorsanız tekrar düşünün. Çünkü açık bir havuzu kapatmak sıfırdan kapalı havuz inşa ettirmekten daha pahalı olabilir.

Kapalı Havuzunuzun Tasarımını Belirleme

Bitki materyallerinin ve peyzajın öncelikli olduğu bir açık havuzun aksine, kapalı havuz ortamının evin genel dekoruyla uyumlu olması gerekir. Mobilya, konfor ve hatta sanatsal dokunuşlar, evinizi ve tarzınızı yansıtmalıdır.

Doğal aydınlatma en iyisidir, ancak güneş battığında veya bulutların arkasına saklandığında yapay aydınlatma tamamen farklı bir hava yaratabilir. Aydınlatma dikkatli planlanmalıdır. Önemli olan davetkâr bir ortam yaratmaktır. Havuz içi aydınlatma ile birleştirilen duvar aplikleri, bir odayı gündüzden geceye dönüştürecek bir parıltı yaratabilir.

Tüm olanaklar yerine getirildikten ve kapalı havuzunuz hazırlandıktan sonra tek yapmanız gereken evinizin konforunda hava koşullarına bağlı olmaksızın yüzme keyfini çıkarmaktır.