Havuz Bakım Aşamaları
17 Eki 2022  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Bakım Aşamaları

Yüzme havuzunuz, eviniz için harika bir özellik parçası ve tüm aile için harika bir eğlence ve eğlence yeridir. Ancak havuzunuzdan en iyi şekilde yararlanmak ve uzun bir kullanım ömrü sağlamak istiyorsanız düzenli bakım şarttır. Burada, rutin temizlik ve su testinden kimyasal işlemlere ve makine servisine kadar her şeyi kapsayan, havuz bakım aşamalarını sizin için sıraladık.

Havuzunuzun uygun temizlik ve bakımı için bir planınızın olması önemlidir. Bu, havuz kullanımdayken yapmanız gereken genel haftalık işleri ve havuzun çalıştırılmasıyla ilgili ekipman ve makinelerin bakımını içerecektir.

Uygun haftalık havuz bakımı, havuzun ömrünü ve temizliğini iyileştirmenin anahtarıdır. Küçük, basit işleri düzenli olarak yapmak, küçük sorunlar çok daha ciddi bir hal aldığında onarım işleri ve diğer pahalı bakım faturaları için harcamanız gereken miktarı azaltabilir.

Havuz temizliğinizi ve bakımınızı rutin hale getirmek ve her hafta belirli bir günde çalışmaları yapmak en iyisidir. Haftalık havuz bakımı şunları içermelidir:

  • Su seviyesinin kontrol edilmesi ve gerekirse doldurulması
  • Filtrenin/filtrelerin temizlenmesi
  • Skimmer sepetlerinin temizlenmesi
  • Havuz tabanının vakumlanması
  • Havuzun duvarını fırçalamak
  • Havuz terası çevresinin temizlenmesi
  • pH seviyelerini kontrol etme ve su dengesini ayarlama
  • Havuz kimyasallarınızı kontrol etmek
Havuz bakım aşamaları
Havuz bakım aşamaları

Havuz Makinelerinin Bakımı

Havuzunuzun periyodik bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Havuzunuzu çalıştırmak için kullanılan ekipman ve makineler, iyi bir servis programı ile çok daha uzun bir ömre sahip olacaktır. Örneğin, kazanlara ve ısı pompalarına, üreticinin talimatlarına göre, genellikle yıllık olarak servis verilmesi gerekir. Gaz kazanları, takılı oldukları yerde, gaz yönetmeliklerine göre sızıntılara karşı da yıllık olarak kontrol edilmelidir.

Ayrıca, tesisat odasında veya havuzda doğru sıcaklığa ulaşmayan olağandışı bir ses gibi garip bir şey fark ederseniz, bir profesyonelin gelip ekipmanı kontrol etmesini sağlamalısınız.

Kimyasal işlemler

Kimyasal işlemler, yüzme havuzu bakım rutininizin hayati bir parçasıdır. Bu tedaviler hem suyun temiz ve yüzücüler için güvenli olmasını sağlamak hem de havuzun genel sağlığı için önemlidir.

Havuzunuz için özel kimyasal işlemler havuzunuzda kullanılan suya ve inşaatta kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterecektir. Bu, sizin için uygun su arıtmaları konusunda yüzme havuzu tesisatçılarınızdan tavsiye alacağınız anlamına gelir.

pH’ı Dengelemek

Havuzunuzun pH’ını doğru ayarlamak havuz bakımının temel ilkelerinden biridir; pH, 7.0’daki ölçeğin orta noktasının nötr olduğu 0 ila 14 arasında değişen asitlik ve alkalin ölçeğidir. Yüzme havuzu suyunun ideal pH derecesi 7,0 ile 7,6 arasındadır. 7.0’dan düşük herhangi bir şey ve metaller ve havuz cilaları paslanmaya başlayabilirken, 7.8’in üzerindeki herhangi bir şey ve sudaki kalsiyum tuzları ve klorun etkisiz hale gelmesi nedeniyle kireçlenme ile ilgili sorunlar olabilir.

Havuz Şoklama

Şok tedavileri, havuzunuzun temizliğini korumada önemli bir faktördür. Bu, suda yosun ve bakterilerin birikmesini önlemenin mükemmel bir yoludur. Yosunlaşma ve bakteri oluşumu standart bakım yöntemleriyle her zaman kesin olarak önlenemeyen bir sorundur.

Birçok kişi, bir havuzun çevresinde güçlü bir klor kokusu varsa ve sudan gelen gözlerde batıyorsa, bu havuzda çok fazla kimyasal olduğunu gösterir. Ancak durum böyle değil. Aslında, bu istenmeyen etkiler ya yanlış pH’dan ya da sudaki klorun ter, yağ ve diğer vücut sıvılarıyla karışması sonucu oluşan kloraminlerden kaynaklanır. Bu kloraminlerin birikmesinden kurtulmak için, havuzu çok yüksek dozda klor veya başka bir kimyasalla şoklama yapabilirsiniz.

Havuz bakım aşamaları
Havuz bakım aşamaları

Test Etme

Suyun yüzmek için her zaman güvenli olduğundan ve havuzunuza herhangi bir zarar vermediğinizden emin olmak için pH seviyenizi haftalık olarak test etmek ve ayarlamak önemlidir. Test kitlerinin basit talimatlarını kolayca takip edebilirsiniz.

Havuzunuzu test etmek için yeterli vaktiniz yoksa suyun profesyoneller tarafından haftalık olarak kontrol edilmesi ve dengelenmesi iyi bir fikir olabilir.

Genel havuz temizliği

Havuz bakımının bir diğer önemli unsuru da kimyasallara ek olarak yapmanız gereken genel temizliktir. Bu, çöp, yaprak ve diğer biyolojik maddeler gibi suya girebilecek herhangi bir kalıntıdan kurtulmak için havuzun kaymağını ve vakumlanmasını içerir. Havuzunuzun filtresini ve bir örtü ihtiyacını da anlamanız önemlidir.

Havuzda herhangi bir pislik veya kir fark ettiğinizde, mümkün olan en kısa sürede çıkarmak için yüzeyi bir ağ ile temizlemeniz gerekir. İdeal olarak, bunu her seferinde havuzu kullanmadan önce de yapmalısınız.

Havuz suyuna toz, moloz ve diğer maddelerin girmesi ve siz onları temizlemeden önce dibe batması kaçınılmazdır. Bu sadece havuz zemini kirli ve hijyenik olmayan bir yüzme ortamı yaratmakla kalmaz, aynı zamanda uzun süre bırakıldığında alg ve bakteri oluşumuna da yol açabilir. Vakumlama düzenli olarak yapılmalıdır ve havuz zemininde fark ettiğiniz döküntülerle başa çıkmak için bir programın dışında da süpürmek gerekebilir.

Havuzun zemini çok kirlendiğinde, normalde kıştan sonra, vakumlama gerekli hale gelir ve en iyi sonucu almak için çöpe atmanız gerekir. Bu işlem, normalde pompayı durdurmadan önce yaptığınız gibi vakumlamayı ve ardından çoklu bağlantı noktasını atık ayarına yeniden konumlandırmayı içerir.