Havuz Kireçlenmesi Nedir?
26 Ara 2022  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Kireçlenmesi Nedir?

Havuz kireçlenmesi, bir havuzun kalsiyum seviyeleri ve pH’ı dengesiz olduğunda havuz kenarlarında veya fayanslarda oluşan çirkin beyaz ila beyaz-gri leke veya tozdur. Endişelenmeyin, düzenli su testi ve dengeleme ile kalsiyum kireçlenmesi kolayca önlenebilir.

Aslında, havuzunuzun kalsiyum tortulaşmasına ne kadar duyarlı olduğu, havuz malzemenizin ne kadar gözenekli olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Örneğin, beton bir havuz en gözenekli olanıdır, vinil astar ve fiberglas havuzlar ise en az olanıdır.

Yapması zor olsa da, havuz kireçlenmesi giderilebilir ve bunların yeniden oluşmasını önlemek için önleyici adımlar atılabilir. Havuzunuzda bir kalsiyum birikimi varsa, ne tür bir kalsiyumla uğraştığınızı nasıl belirleyeceğiniz, tedavi edeceğiniz ve tekrar oluşmasını nasıl önleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Havuz Kireçlenmesi Nasıl Oluşur?

Havuzlarda oluşan iki tür kireçlenme vardır: kalsiyum karbonat ve kalsiyum silikat. Kalsiyum karbonat beyaz ve pul puldur ve çıkarılması oldukça kolaydır. Kalsiyum silikat ise aksine beyaz-gri renktedir ve taşınması daha zordur.

Ek olarak, kalsiyum silikatın oluşması daha uzun sürdüğü için, duvarlarında kalsiyum silikat biriken havuzların borularında da kireçlenme olur. Havuzunuzun kireçlenmesinin kalsiyum silikat olduğu ortaya çıkarsa, havuzunuzdaki birikintileri ve filtrasyon sisteminizi temizlemek için bir profesyonel tutmanız gerekebilir.

Havuzunuzda ne tür bir kalsiyum birikintisi oluştuğunu görmek için, birikintiye birkaç damla muriatik asit damlatın. Asitlerle çalışırken tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan ve koruyucu gözlük taktığınızdan emin olun. Kalsiyum karbonat asit ve köpükle reaksiyona girer; kalsiyum silikat olmaz. Herhangi bir sorunuz varsa, bir havuz uzmanıyla iletişime geçtiğinizden emin olmalısınız.

Havuz kireçlenmesi
Havuz kireçlenmesi

Havuz Kireçlenmesi Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Havuzunuzda kireç kalıntıları varsa bunları ponza taşı veya kireç sökücü ile temizleyebilirsiniz. Ponza taşı sadece beton gibi sert yüzeylerde kullanılmalıdır. Tortuları temizlemek için taşı kullanmanız yeterlidir. Çizilmeyi önlemek için hem taşı hem de ovduğunuz yüzeyi ıslak tuttuğunuzdan emin olun.

Havuz yapım şirketleri ayrıca cam elyafı, vinil kaplamalı havuzlar ve beton havuzlar dahil olmak üzere tüm havuz yüzeyleri için güvenli olan kalsiyum kireç temizleme işlemleri de sunar. Bu işlemlerde kimyasallar havuz suyuna eklenir ve birikintileri birkaç haftalık bir süre içinde çözer.

Kalsiyum silikat birikintilerini çıkarmanın tek güvenilir yolu bir ponza taşı ve çok çalışmaktır. Bu lekelerin temizlenmesi oldukça zordur.

Vinil veya fiberglas havuzunuz varsa, ponza taşı kullanamazsınız. Havuzu çizecekti. Kalsiyum ölçeklendirmeye özgü bir katkı maddesi birikintileri giderebilir, ancak bu ürünlerin kalsiyum silikatı çözmesi aylar alabilir. Ponza taşı kullanamıyorsanız, birikintileri hızla giderebilen profesyonel ürünler kullanmak için bölgenizdeki bir havuz servis sağlayıcısıyla iletişime geçmelisiniz.

Havuz Kireçlenmesini Önleme

Hiç merak ettiyseniz, “Havuzumdaki bu beyaz tebeşir nedir?” muhtemelen kalsiyumdur. Bahsedildiği gibi, kalsiyum tortulaşması, havuzunuzun kalsiyum seviyeleri ile pH’ı arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Bu nedenle, bu iki faktörü ele alarak gelecekte kalsiyum birikimini önleyebilirsiniz. Suyunuzu düzenli olarak test ederseniz ve rutin havuz bakımı yaparsanız, kalsiyum kireçlenmesi kolayca önlenebilir bir şeydir. Aşağıdakileri yapmak isteyebilirsiniz:

Havuz suyunun pH seviyesini düşürün, çünkü pH kalsiyum seviyelerinden daha fazla kalsiyum kireçlenmesi üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilir.

Buharlaşmayı azaltacak otomatik bir havuz örtüsü takın, çünkü buharlaşan su geride kalsiyum bırakabilir. Kalsiyumu ters ozmoz su arıtımı yoluyla giderin.

Havuzunuzdaki kalsiyum tozunun havuzunuzun güzelliğini bozmasına izin vermeyin. Havuzunuzda kalsiyum birikintileri varsa, bir muriatik asit testi kullanarak bunların ne tür kalsiyum olduğunu belirleyin ve ardından bir havuz servis sağlayıcısını aramayı gerektirse bile bunları çıkarın. Gittiklerinde, havuzunuzun pH’ını düşürmek ve otomatik bir örtü takmak gibi geri dönmelerini önlemek için önlemler alın.

Havuz kireçlenmesini önlemenin ilk koşulu düzenli bakım yapmaktır. Havuz bakımı kireçlenme, yosun ve bakteri üremesi gibi birçok havuz sorununun ortaya çıkmasını önler. Havuzunuzun haftalık aylık ve yıllık bakımlarını ihmal etmeyin. Eğer havuz bakımı için yeterli vaktinizin ve malzemenizin olmadığını düşünüyorsanız bu iş için bir profesyonelle çalışabilirsiniz. Havuz yapım şirketleri havuz bakımı hizmetleri de sunmaktadır.

Avrasya havuz, havuzunuzun düzenli bakım ihtiyaçlarını en iyi şekilde gerçekleştirmektedir. Düzenli bakımlar için bir planlama oluşturmak veya havuz bakımında nelere dikkat edebileceğiniz ile ilgili uzman bilgisi almak için ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.