Havuz Ölçüleri Ne Olmalıdır?
20 Eki 2020  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Ölçüleri Ne Olmalıdır?

Havuzların derinlik ve ebatları, hangi amaçla kullanılacağına bağlı olarak değişmektedir. Spor amaçlı kullanılan havuzlarda ölçüler, Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenen standartlara uygun olmak zorundadır. Bireysel amaçlı havuzların ölçüleri ise, tamamen ihtiyaçlara ve tercihe bağlı olarak belirlenmektedir.

Olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları, dikdörtgen şeklindedir. Olimpik havuz ölçüleri, tam olimpik ve yarı olimpik olmasına göre değişmektedir. Tam olimpik havuzların derinliği 2 metredir, boyu 50 metre, eni ise 25 metredir. Bu havuzlar, toplam 10 kulvardan oluşur. Yarı olimpik havuzlar ise, tam olimpik havuzların yarısı kadardır; boyları 25 metre, enleri ise 11,25 metredir. Derinlik farkı yoktur, bu havuzlar da 2 metre derinliğe sahiptir. Yarı olimpik havuzlarda kulvar sayısı 5’tir. Bu standart ölçüler, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de uygulanmaktadır.

Havuz Ölçüleri Neye Göre Belirlenir?

Sitelerin ya da evlerin bahçelerine kurulan ve bireysel amaçla kullanılacak yüzme havuzlarının ölçülerini belirlerken, öncelikle havuzu kullanacak kişi sayısı dikkate alınmalıdır. Türk Standartları Enstitüsü, havuz alanlarının belirlenmesinde kişi sayısı x 4,5 m2 hesabının kullanılmasını uygun bulmaktadır.

Havuz ölçüleri belirlenirken, kullanacak kişilerin niteliği de göz özünde bulundurulmalıdır. Çocuklar ve yaşlılar havuzu kullanacaklarsa, buna uygun derinlik ve aksesuar seçimi yapılmalıdır. Engelli bireyler ya da hareket zorluğu olan yaşlılar için, havuz girişi eğimli yapılmalıdır; bu da havuzun büyüklüğünü belirlemede önemli rol oynamaktadır.

Havuz Ölçüleri
Havuz Ölçüleri

Havuz ölçülerini belirlerken kullanılacak bir diğer kriter, havuzun yapılacağı alanın büyüklüğüdür. Eğer havuz için ayrılabilecek alan yeterince büyükse, boyutların ve biçimin seçiminde daha özgür davranılabilir. Ancak alan yeterince büyük değilse, alanın en doğru biçimde kullanılabileceği projeler tercih edilmelidir.

Havuz için ayrılacak bütçe de, havuzun ölçülerini belirleyecek bir başka faktördür. Havuz büyüdükçe ve eklenen aksesuar sayısı arttıkça maliyetin de artacağı açıktır. Bu nedenle, maliyeti düşürmek için, öncelikli tercihler belirlenerek projelendirme yapılmalıdır. Prefabrik havuzların maliyeti betonarme havuzlara oranla daha düşüktür; betonarme havuz yerine hazır prefabrik havuzların tercih edilmesi de, maliyet açısından düşünülebilir.

Havuzun ebatları gibi derinliği belirlenirken de, kullanıcıların niteliği ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer çocuklar ve yaşlılar kullanacaksa, onların ayakta durabilecekleri sığ alanlar konulmalı ve bu alanlar, onların ihtiyacına göre belirlenmelidir. Spor amaçlı kullanılacak havuzlarda sığ alanlara gerek bulunmamakta; havuzun tamamı aynı derinlikte olabilmektedir. Derinliği belirlerken, bakım maliyeti de dikkate alınmalıdır. Havuzun derinliği arttıkça, kullanılan su miktarı artacak, bu da bakım maliyetini yükseltecektir.