Havuz Şoklama
19 Eyl 2022  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?

Bir havuzun nasıl şok edileceği sorusu, yılın bu noktasında birçok yüzme havuzu sahibinin kendilerine sorabileceği bir sorudur. Yılın en sıcak aylarının kıyısında otururken havuzunuzun temiz, berrak ve banyo yapmak için güvenli olmasını nasıl sağlayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz ve bunu başarmanın en iyi yolu bir havuzu nasıl şoklama yapacağınızı bilmektir.

Havuz şoklama, ‘serbest klor’ seviyesini yükseltmek için suyunuza klorlu veya klorsuz havuz kimyasalları ekleme işlemidir. Bu artan seviye, havuzunuzu güvensiz hale getirebilecek bakteri, yosun ve kloraminler gibi yabancı maddeleri yok edecektir.

Klor Çeşitleri

Havuz şoklama uygulamasından önce, farklı ölçülebilir klor türlerini ve bunların su kimyasında ve havuzunuzun sağlığında neden önemli olduklarını anlamak önemlidir.

Serbest Mevcut Klor

Serbest Mevcut Klor (FC veya FAC), havuz suyunuzu sterilize etmek için aktif ve mevcut olan etkili klordur. Suyu dezenfekte etmek ve algleri kontrol etmek için kirleticileri parçalayan şey budur.

Kombine Klor

Halka açık bir havuzu veya su parkını ziyaret ederken o belirgin “klor kokusunu” hiç fark ettiniz mi? Bu güçlü ama akılda kalıcı kokuya aslında kloraminler olarak da bilinen aktif olmayan Kombine Klor (CC) neden olur. Bu, kor sudaki amonyağa bağlandığında meydana gelir ve mevcut Serbest Klorun yeterli olmayabileceğinin bir göstergesidir. Yukarıda bahsedildiği gibi kloraminler yüksek olduğunda havuza şok verme zamanı gelmiştir.

Toplam Mevcut Klor

Toplam Mevcut Klor (TC veya TAC), havuzunuzdaki ölçülebilir toplam klor miktarıdır. Suda bulunan Serbest Mevcut Klor ve Kombine Klorun toplamıdır.

Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?

Havuz Şoku Çeşitleri

Havuz şoklama uygulaması için üç şok çeşidi bulunmaktadır.

Kalsiyum hipoklorit

Kal-hipo olarak da bilinen kalsiyum hipoklorit havuz şoklama, klorun güçlü ve etkili bir şeklidir. Yosunları, bakterileri ve diğer kirleticileri hızla yok eder ve normalden düşük pH seviyesine sahip havuzlar için idealdir. Bunun nedeni, cal-hypo’nun 10.8 gibi yüksek bir pH seviyesine sahip olmasıdır. Ayrıca Kalsiyum Sertliği seviyesine katkıda bulunabilecek kalsiyum içerir.

Dikloro-S-Triazintrion

Kısaca diklor olarak adlandırılan dikloro-s-triazintrion havuz şoklama, hızlı çözünen bir çözeltidir ve pH seviyesini yükseltmez veya havuz suyunu bulandırmaz. Bu tür klor havuzu şokunun stabilize olduğunu, yani az miktarda Siyanürik Asit (CYA) içerdiğini unutmayın. Diklorun tutarlı bir şekilde kullanılması, zamanla kalan CYA seviyesini artıracaktır.

Potasyum Monopersülfat

Bu tip en yaygın olarak klorsuz havuz şoklama olarak adlandırılır. Klorsuz şok, organik kirleticileri hızla oksitlemek ve mevcut kloru serbest bırakmak için mükemmeldir. Ancak mikropları veya yosunları doğrudan öldürmez. Suyu süper klorlamanız gereken durumlarda bu tür şokları kullanmak istemezsiniz. Klorsuz şok suyun berraklığını artırmaya yardımcı olur, pH’ı etkilemez, enzim işlemlerini tamamlar. 15 dakika veya daha kısa sürede yüzmeye devam etmenizi sağlayan hızlı çözünen, hızlı etkili bir şoktur.

Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?

Havuz Nasıl Şoklanır?

Havuzu ve Filtreyi Temizleme

Öncelikle döküntüleri temizlemek için bir havuz ağı kullanın ve duvarları bir havuz fırçasıyla fırçalanır. Ardından kalan toz veya kiri temizlemek için sıyırıcı makineler kullanarak havuz detaylıca temizlenir.

Havuz temizlendikten sonra kuma ve DE filtresine geçilir. Filtreler yıkanarak temizlenmelidir. Bununla birlikte, kartuş filtre için kartuşları çıkarmak ve hortumla boşaltmak en iyisidir.

Havuzun Kimyasal Değerlerini Dengeleme

Havuzunuz temizlendikten sonra havuz kimyasını dengelenmesi gerekmektedir. Yüzme için ideal pH 7,4 ila 7,6’dır. Klor, pH 7,2 civarındaysa bakteri ve algleri daha hızlı öldürür. Bu arada stabilizatör seviyeniz 30-50 ppm olmalıdır.

Bu seviyeleri bir kit ile test edilir. Seviyeleri uygun sayıya getirmek için Alkalinite dengeleyici veya apH dengeleyici kullanılabilir.

Havuz Şoklama Yöntemi ve Dozu

Havuzunuzun ihtiyaç duyduğu havuz şoklama malzemesi ve onu hangi dozda uygulayacağınızı belirlenir. Güneşin kloru yakarak etkisini azaltmasını önlemek için uygulama genellikle gece yapılır. Daha sonra şoku sirküle etmek için havuz pompasının birkaç saat çalışması gerekmektedir. Havuz çok kirliyse bu işlem 2-3 kez tekrarlanabilir.

Havuz şoklama için ihtiyaç duyduğunuz kimyasal ve ekipmanlar için bizimle iletişime geçin.