Havuz Suyu Testi Nasıl Yapılır?
19 Ara 2022  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Havuz Suyu Testi Nasıl Yapılır?

Yüzerken sevdiklerinizi güvende tutmak istersiniz. Çoğu zaman bir havuz gözlerinize kristal berraklığında görünebilir ancak biraz dikkat gerektirir. Havuz suyu testi oldukça önemlidir. Çünkü bu, havuzun sağlıklı ve hijyenik bir ortam olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Havuz sularının test edilmesi, bakteri, parazit ve diğer patojenlerin varlığını tespit etmeyi ve bunların havuz suyunda bulunan miktarlarını ölçmeyi mümkün kılar. Ayrıca havuz suyunun pH düzeyini, klor seviyesini ve diğer kimyasal öğelerini de ölçerek havuzun temiz ve dengeli bir ortamda olup olmadığını belirler.

Havuz suyu testinin düzenli yapılması havuzun kullanımı sırasında insanların sağlığını koruma ve havuzun uzun ömürlü olması için gereklidir. Eğer havuz suyunda patojenler veya kimyasal öğelerin seviyesi uygun olmayan bir düzeyde ise, bu havuzun kullanımını engelleyebilir veya havuzun zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle, havuz suları düzenli olarak test edilerek, havuzun temiz ve sağlıklı bir ortamda olduğundan emin olunmalıdır.

Ayrıca su koşullarını doğru bir şekilde ölçerek zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz. Böylece havuzunuz yosunlar tarafından ele geçirilmeden önce önleminizi alabilirsiniz.

Su testi, bir test şeridi veya bir damla kiti sistemi kullanılarak evde tamamlanabilir. Her iki sistem de yüzme için güvenli olduklarından emin olmak için havuzdaki dezenfektan ve pH seviyelerinizi test etmek için iyidir. Klorla dezenfekte edilmiş bir havuzda serbest klor aralığının 1 – 3 ppm arasında olmasını istiyorsunuz. Brom dezenfektanı kullanıyorsanız ideal aralık 2 – 4 ppm arasıdır. PH seviyeleriniz 7,4 – 7,6 arasında olmalıdır. Evde test en az haftada bir kez yapılmalıdır.

Ayrıca suyunuzu ayda bir kez yerel havuz uzmanınıza getirmelisiniz, böylece suyun alkalinite, kalsiyum, CYA ve Toplam Çözünmüş Katı (TDS) seviyeleri gibi diğer alanlarını test edebilirler. Yerel havuz uzmanınızın kimyasallarını kullanmak, suyunuz hakkında en doğru okumaları ve havuzunuza doğru dozajların eklenmesini sağlar.

Havuz suyu testi
Havuz suyu testi

Havuz Suyu Testi için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Suyu test etmeden önce havuza şok vermeyin. Su numunesini üst yüzeyden değil, suyun derinliğindeki dirsekten alın. Gerekli ürünü ekledikten sonra (evde test için kimyasal kabınızdaki kılavuzu kullanarak ihtiyaç duyduğunuz miktarları esas alarak) suyun 24 saat dolaşmasına izin verin ve ideal aralığın karşılandığından emin olmak için yeniden test edin.

Bir damla kiti kullanıyorsanız dikkatli olun, çok fazla damla size yanlış okuma sağlayabilir. Sonuçları okumak için çok uzun süre beklemeyin, gerçek bekleme süreleri için test şeritlerinin üzerindeki etiketi takip edin (genellikle yaklaşık 10-20 saniyelik bir bekleme süresidir)

Bir test kitinin yardımı olmadan miktarları belirlemeye çalışırken kimyasallarla oynamayın. Havuzunuz kimyasal çorba olabilir. Test kitinizi serin ve karanlık bir yerde saklayın ve striplerin ıslanmasını veya ıslanmasını önleyin. Test kitlerinin süresi doluyor. Test şeritlerinin tipik olarak şişe üzerinde basılı bir son kullanma tarihi bulunurken, damla testi için reaktifler her sezon değiştirilmelidir.

Aynı kimyasalı satın almaktan kaçınmak için evinizde zaten bulunan kimyasalların bir listesini alın. Pek çok profesyonel, sorumluluk nedenleriyle kimyasalları iade etmeyecektir. Numuneyi alırken havuzdaki su sıcaklığını işaretleyin.

Havuz suyu testi
Havuz suyu testi

Suyunuzu eski bir kimyevi madde ya da içecek kabında getirmeyin. Cam ve plastiğin hafızası var. Kabı ve bu ürünleri ne kadar iyi durularsanız durulayın, testin sonucunu etkileyebilir, size yanlış okumalar verebilir ve muhtemelen suyu aşırı veya az dozda verebilirsiniz. Durulanmış bir su veya soda şişesi kullanmak iyidir.

Havuzla ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruların bir listesini yapın, böylece oradayken bilgileri unutmazsınız. Su ve berraklıkla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız, havuz yapım firmanızdaki profesyonele bildirdiğinizden emin olun.

Su testi için ilk kez bir profesyonelden yardım alıyorsanız, havuzunuzun litre miktarlarını bildiğinizden emin olun. Böylece uzmanlar test için hangi kimyasalın uygun olacağını ve ne kadar miktarın gerekli olacağını belirleyebilirler.

Sudaki bir sorunu düzeltmeye çalışırken tavsiye için birden fazla havuz yapım firmasına gitmeyin. Havuz uzmanları farklı markalarda kimyasallar taşıyabilir ve havuzda potansiyel olarak sorunlara ve/veya hasara neden olabilecek çok fazla ürünle karşılaşabilirsiniz.

Aldığınız hizmetten memnun değilseniz ve yeni bir profesyonel denemek istiyorsanız, havuza neyin ne zaman eklendiğini onlara bildirdiğinizden emin olun, böylece bir sonraki adımınız hakkında iyi bir karar vermenize yardımcı olabilirler.