Yüzme Havuzu Kimyasalları
02 Oca 2023  /  . mustafa   /   0 Yorumlar

Yüzme Havuzu Kimyasalları

Yüzme havuzunuzu temiz tutmak, özellikle doğru yüzme havuzu kimyasallarına sahip değilseniz zor bir iş olabilir. Beklenen su sorunlarının yanı sıra düzenli bakım için de bazı yüzme havuzu kimyasalları kullanılmaktadır.

Yüzme havuzu sahipleri için havuzlarını hijyenik ve kusursuz tutmaya yarayacak ürünleri öğrenmek oldukça önemlidir. Hangi kimyasalın yüzme havuzu için ne işe yaradığını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Dezenfektanlar

Adından da anlaşılacağı gibi, dezenfektanlar havuzunuzu temizler ve dezenfekte eder. Havuz suyunuzda her zaman belirli miktarda dezenfektan bulunması gerekir. Dezenfektan seviyeleri dalgalanırsa, havuzunuz sorun geliştirme riski altında olacaktır. Klor, en yaygın dezenfektan biçimidir ve sıvı, tablet veya granül gibi farklı biçimlerde gelir. Başka bir dezenfektan türü olan brom, en iyi ılık suda çalışır, bu nedenle jakuzi sahipleri için popüler bir seçimdir.

Brom ve klorun birlikte kullanılamayacağını not etmek önemlidir. Havuzunuzda bir klor dezenfektanı kullanıyorsanız ve broma geçmek istiyorsanız veya tam tersi, geçiş yapmadan önce havuzunuzu ve ekipmanınızı tamamen boşaltmanız ve yıkamanız gerekecektir.

Triklor

Tabletler veya çubuklar halinde bulunan triklor , %90 kullanılabilir klor içeren katı bir klordur. Bu, onu satın alabileceğiniz en yüksek klor içerikli ürün yapar. Triklor, yüksek klor içeriği ve kullanımı kolay tabletler nedeniyle günlük bakım için en iyi şekilde kullanılır. Bir klor şamandırasına yerleştirildiğinde , triklor tabletleri zamanla çözünerek kloru havuzunuza düzenli bir şekilde salar. Triklorun bir başka özelliği de stabilize edilmiş bir klor olmasıdır. Yani kloru güneşin UV ışınlarından koruyan ve etkinliğini uzatan Siyanürik Asit içerir.

Sodyum diklor

Granül formda bulunan diklor genellikle granül formdadır ve %56 kullanılabilir klor içerir. Diklor ayrıca Siyanürik Asit içerir, bu da onu güneşe maruz kalan açık havuzlar için mükemmel bir seçim haline getirir. Ancak diklor, triklordan daha fazla Siyanürik Asit içerir, bu da onu günlük kullanım için en iyi seçenek yapmaz. Öte yandan, havuz suyunuzdaki Siyanürik Asit düşükse, diklor kullanmak seviyeyi ideal aralığına dönene kadar hızla yükseltir.

Yüzme Havuzu Kimyasalları
Yüzme Havuzu Kimyasalları

Oksitleyiciler

Havuz şoklayıcı olarak da bilinen oksitleyiciler, güçlü yüzme havuzu kimyasallarındandır. Ağır hizmet tipi, hedefli sanitasyon işlemleri için kullanılırlar. Havuz şoku, yoğun havuz kullanımından önce ve sonra, aşırı hava olaylarından sonra veya havuz suyunuzun kirletici maddelere maruz kaldığı herhangi bir senaryoyu takiben yaygın olarak kullanılır. Ancak havuzunuzu şok etmek için bir yağmur fırtınası veya büyük bir parti beklemenize gerek yok. Havuzunuzu rutin olarak kullanıyorsanız, temizliği korumak için birkaç haftada bir oksitleyici kullanmanız önerilir.

Kalsiyum hipoklorit

Daha iyi cal-hypo olarak bilinen Kalsiyum Hipoklorit, klor seviyelerini artırmanın yanı sıra algleri, bakterileri, kloramidleri ve diğer kirleticileri yok eden hızlı etkili bir oksitleyicidir. Cal-hypo kullanırken havuz suyunuzun pH seviyesine dikkat edin. Cal-hypo pH’ı yükseltir, bu nedenle şok eklemeden önce düşük bir pH ile başlamak en iyisidir. Cal-hypo’daki yüksek klor içeriği nedeniyle, şoklamadan sonra suya girmeden önce en az 12 saat beklemelisiniz.

Klorsuz Şok

Potasyum monopersülfat, okson veya potasyum peroksimonosülfat olarak da adlandırılan klorsuz şok, suda hemen çözünür ve sıfır kalıntı bırakır. Bu, bu tür bir şoku uyguladıktan hemen sonra havuzunuza geri dönebileceğiniz anlamına gelir. Bir brom dezenfektanı kullanıyorsanız, klorsuz şok kullanabileceğiniz tek seçenektir. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi klor ve brom birleştirilemez.

Su Dengeleyiciler

Yüzme havuzu kimyasallarından bir diğeri olan havuz suyu dengeleyiciler, havuz suyunuzdaki kimyasalları artırmak veya azaltmak için kullanılır. Havuzunuzda ideal bir su kimyası dengesinin korunmasına yardımcı olurlar. Havuz suyunuzu haftalık olarak test etmek, su dengeleyicileri ne sıklıkta kullanmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir.

pH Arttırıcı ve Düşürücü

Havuz suyunuzun pH dengesinin sağlanması için önemli bir kimyasaldır. pH seviyesi 7,2 ppm’nin altına düşerse pH artırıcı, 7,6 ppm’nin üzerine çıkarsa, pH azaltıcı kullanılmalıdır.

Alkalinite Artırıcı

Toplam Alkalinite, bir başka önemli yüzme havuzu kimyasallarındandır ve pH ile birlikte çalışır. TA seviyeleri 80 ppm’nin altına düşerse Alkalinite Artırıcı kullanılır.

Kalsiyum Sertliği Arttırıcı

Kalsiyum sertliği, havuz suyunuzun ne kadar yumuşak veya sert olduğunu ifade eder. Tartı herhangi bir yönde çok fazla eğilirse, havuzunuz zarar görebilir. Kalsiyum sertlik seviyesi 150 pm’nin altına düşerse, havuza Kalsiyum Artırıcı eklenir.

Klor Nötrleştirici

Bir klor nötrleştirici, çok yükselirse havuzunuzdaki klor konsantrasyonunu azaltmak için kullanılır.

Yüzme Havuzu Kimyasalları
Yüzme Havuzu Kimyasalları

Yosun öldürücüler

Yosun öldürücüler ya bakır bazlı ya da metalik olmayan polimerlerdir. Yosun büyümesini önlemeye ve oluşursa algleri ortadan kaldırmaya yardımcı olurlar. Havuz şokunu ve bir yosun ilacını el altında bulundurmak, herhangi bir yosun sorununun önüne geçmenin en iyi yoludur.

Berraklaştırıcılar ve Flokülantlar

Havuz arıtıcılar, partikülleri bir araya toplayarak havuz suyunuzu kir ve kalıntılardan arındırmaya yardımcı olur, filtrelenmelerini veya vakumlanmalarını kolaylaştırır. Benzer şekilde, flokülantlar, atıkları vakumlamak için zemine batan ağır kümeler halinde parçacıkları çeker.

Filtre Temizleyiciler

Filtre temizleyiciler, kum, DE ve kartuş filtreleri temizlemek için kullanılır. Bu temizleyiciler, yağları, mineralleri, metalleri ve filtreyi tıkayan diğer kalıntıları gidererek filtrenizin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.

Fosfat Sökücüler

Fosfatlar, alglerin ana besin kaynağıdır. Fosfat sökücüler sayesinde yüzme havuzundaki yosun oluşumu büyük oranda engellenmiş olur.

Leke/Kireç Sökücüler

Sudaki mineral ve metallerden kaynaklanan yüzey lekelerini, kireçlenmeyi önler veya giderir.

Bütün bu kimyasallar havuzunuzu sağlıkla kullanmaya devam edebilmeniz için oldukça önemlidir. Eğer havuzunuzun kimyasal seviyelerini kontrol etmek için vaktiniz yoksa veya uygun dozlarda kimyasalları uygulama konusunda endişe duyuyorsanız profesyonellerden yardım alabilirsiniz.

Avrasya Havuz’un havuz bakım hizmetlerinden yararlanmak için 0216 441 12 13 telefon numarası aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz.